Mi kell az otthoni filterkávézáshoz?

2024.05.21

Mi kell az otthoni filterkávézáshoz?

Összeraktunk egy bevásárlólistát azoknak, akik otthon is finom filterkávét szeretnének inni

Ha otthoni kávékészítésre adjuk a fejünket, akkor érdemes a filterkávé készítését elsajátítani, egyrészt mivel sokkal könnyeb megközelíteni a kávézói minőséget, másrészt pedig mert jóval olcsóbb, mint egy középkategóriás espresso gép, amivel egy fél év-év használat után elégedetlenek leszünk.

 

néhány opció a sok közül

            Először is az alapanyagokkal kell tisztában lennünk, végül is a filter kávé nem más, mint kávé és víz. A kávéból igyekezzünk világos pörkölésű szemes kávét használni, amit megkapunk a legtöbb budapesti specialty kávézóban. A lehető legjobb élmény érdekében figyeljünk arra, hogy a kávé nem kevesebb mint egy hetes és nem több mint másfél hónapos pörkölésű. (Az egy hét – másfél hónap időszak csupán egy általánosan elfogadott tartomány, tapasztalataink szerint a legtöbb kávéra igaz, de természetesen vannak kivételek.) A kávé választásában nyugodtan kérjük a kedvenc baristánk segítségét, meséljük el milyen ízvilág érdekel minket.

 

            Második nem elhanyagolható összetevőnk a víz; érdemes alacsony ásványi anyag tartalmú vizet használni – egyrészt a kávé ízének is jót tesz, másrészt a vízforralónk sem lesz vízköves. Ha a csapvizünk kemény, akkor a Norda vagy Evian vizekkel helyettesíthetjük, de egy BWT vízszűrő kancsó is sokat segíthet – (arról nem is beszélve, hogy sokkal finomabb ivóvizet csinál).

 

            Érdemes egy konyhai mérleget használnunk a kávé készítése közben, hogy pontosan tisztában legyünk vele, hogy mennyi kávét mennyi vízzel készítünk. Ha pontosabb értékeket és gyorsabb mérést vagy esetleg beépített stoppert szeretnénk, később érdemes egy tizedgramm pontos kifejezetten filterkávéhoz kitalált mérleget venni, de ez eleinte nem szükséges.

 

            A filter eszközök közül a V60 a legelterjedtebb, mert könnyen hozzáférhető, egyszerű a használata és olcsó mind az eszköz mind a hozzá tartozó papírfilter. V60-ból érdemes a 02-es méretűt vásárolni, mert könnyen lehet benne egy személyre is kávét készíteni, de akár fél liter fölötti adagokat is csinálhatunk vele.

 

készül a V60 az Impresso pörkölőben            A home barista legjobb barátja az őrlő – legyen az gépi vagy kézi. Ha utazáshoz is magunkkal szeretnénk vinni a teljes felszerelésünket, akkor érdemes egy fém vagy kerámiakéses kézi őrlőbe beruházni, viszont, ha csak konnektor közelében tervezünk kávét inni, a Wilfa Svart-nál nincs jobb otthoni őrlő ár/érték arányban.

            Nem utolsó sorban szükségünk lesz egy vízforraló kancsóra. Egy sima csőrös kancsó is megteszi, ami a legtöbb háztartásban előfordul, de fontos alaposan vízkőteleníteni (ez ecettel és sok öblítéssel könnyen megoldható). Egy hattyúnyakú kancsóval sokkal pontosabban tudjuk adagolni a forró vizet, így jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. Mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy ugyanabból az edényből öntsük a vizet a kávéra, amiben megmelegítettük, így elkerülhetjük a fölösleges hővesztést.

 

            Végül pedig csak pár csészére van szükségünk és egy edényre, amire rátehetjük a filter eszközünket. Ha egy adag kávét készítünk, a filter eszköz nyugodtan kerülhet a kedvenc bögrénkre, ha több főre való adagot csinálunk érdemes egy üveg kiöntőt beszerezni, de akár egy megfelelő méretű befőttesüveg is tökéletes lehet.

 

 

Összefoglalva tehát a javasolt kezdő szett:

 

Ezzel a kezdő szettel és megfelelő recepttel/technikával a kávézói ízélmény körülbelül 85%-ban megközelíthető. A maradék 15% már csak finomhangolás.

 

Az általunk javasolt V60 receptet itt találod!

 

Vitéz Ádám