Hogyan lehet jobb az otthoni kotyogós?

2019.04.10

Hogyan lehet jobb az otthoni kotyogós?

Itt találsz néhány trükköt, hogy finomabb kávét ihass a nagyitól örökölt kávéfőzőből

Alfonso Bialetti 1933-ban fejezte be a Moka Express kávéfőző tervezését, ami napjainkban is a legelterjedtebb kávékészítési eszköz, és szinte minden háztartásban megtalálható. Bár a Bialetti a klasszikus olasz kávéfőzéshez lett kitalálva, egyáltalán nem szentségtörés világos pörkölésű specialty kávét készíteni vele. Összeszedtünk néhány irányelvet, amelyek követésével igazán jó minőségű kávét lehet vele készíteni.

 

  1. A kávé készítéséhez ajánlott szűrt-, vagy alacsony ásványi anyag tartalmú vizet használni. A boltokban kapható ásványvizek közül a Norda, Evian és Vera vizeket javasoljuk, de egy BWT kancsó beszerzésével kölséghatékonyabb és környezetbarátabb lehet a jó víz előállítása.
  2. Érdemes a vizet előre felmelegíteni, így a Bialetti másodpercek alatt eléri az üzemi hőfokot, aminek köszönhetően a szűrőben lévő kávé nem szárad ki és nem ég meg.
  3. A megfelelő minőség eléréséhez elengedhetetlen a frissen őrölt, az espresso szemcseméretnél durvább őrlemény használata. Nyugodtan kérd meg a baristád, hogy mutassa meg, milyen finomságú kávét javasol.
  4. Az őrleményt nem szükséges tömöríteni, mert nem alakul ki akkora nyomás az eszközben, ami ezt indokolná. Viszont, ha összepréseljük az őrleményt, akkor a pogácsa eltörhet, és a víz a törés mentén megy át a kávéfőzőn, így alul oldott kávét kaphatunk.
  5. A magas aroma- és alacsony csersavtartalom elérése érdekében érdemes a hőforrásról levenni az eszközt még azelőtt, hogy a teljes vízmennyiség átment volna a kávéágyon. A kávéfőzőben kialakult nyomás elegendő lesz az ital elkészüléséhez.
  6. Érdemes minél kisebb kávéfőzőt használni. Kisebb adagszámnál kisebb vízmennyiség halad át egységnyi őrleményen, így rövidebb ideig, kevesebb forró víz érintkezik vele. Minél nagyobb mennyiséggel dolgozunk, annál inkább megnő annak az esélye, hogy csersav és más kellemetlen ízhibák kerülnek a csészénkbe.

Ha még nincs otthon Bialetti-d vagy kicserélnéd a tömítőgyűrűt, akkor ugorj be hozzánk az ABC-be, vagy rendeld meg a webshopból a neked tetsző eszközt (és kávéval is feltankolhatsz), és egy hét múlva már akár kempingezni is magaddal viheted a kis kotyogóst.

 

Szentesi Erika & Vitéz Ádám