Bányai - Bacore Farm

 

Costa Rica fővárosától, San Jose-tól északra, az ország  Central Valley-nek nevezett régiójában, a Naranjo kisváros fölé magasodó hegyekben, a Lourdesi hegygerincről lebukó völgyekben, 1450 és 1500 méter közötti tengerszint feletti magasságon fekszenek a Bányai birtokrendszer farmjai.  A több, mint 10 hektáros terület legnagyobb farmja a Bacore, amit még Bányai Laci bácsi vásárolt meg és telepített be saját kézzel , többségében Caturra és Catuai arabica variánsokkal. Ennek a farmnak az első terméséből vásárolt Tóth Sándor 2018-ban és ezzel a momentummal indult el az általa megteremtett Bányai Kávé története. Az indulás óta nagyon sok változás történt a farmon. Az egyik legfontosabb, hogy a farm bejáratánál megépült a Bacore feldoldolgozó állomása  a nélkülözhetetlen szárító ágyakkal együtt. A farm arabica állománya is jelentősen változott, az évek során sok új és értékes fajta telepítésével. 

Tervezett és tudatos gazdálkodást folytatunk a Bányai farmokon , így a Bacore farmon is. A termesztés során megfogadjuk a costa rica-i barátaink és partnereink nemzekékekre visszanyúló tapasztalatait. De ezek mellett a Fermetia Kft-vel karöltve két irányban folytatunk kutatásokat a talajkezelés és a feldolgozás aspektusaiban. Ezen kutatások eredményei folyamatosan beépülnek a termesztés és a feldolgozás folyamataiba. Hatásuk pedig szignifikánsan megjelenik a csészékbe kerülő friss kávékban. 

 

 

 

 

 

Bányai -  S. Anna Farm

Bányai -  S. Anna Farm

 

A Finca S.Anna a legfiatalabb a Bányai birtokrendszerben.  A Bacore birtok közelében, de a hegygerinc túloldalán helyezkedik el csodálatos kilátással a La Isla völgyre. A közel 2 hektáros területen az ültevények természetes erdős részek és két patak ölelésében helyezkednek el. Ezen az  ültetvényen  igyekeztünk a fajta diverzitást bővíteni, így kerültek itt olyan variánsok telepítésre, mint a Wush Wush, a Costa Rica 95 vagy a Pacamara. Az egyes fajtákat a nekik leginkább megfelelő adottságú farm részekbe ültettük, kialakítva ezzel egyfajta micro vagy nanolot-kat a farmon belül. Az innen származó kávék is részei voltak már a 2022-es kínálatunknak, de a 2023 szüretből származó S.Anna tételek már dűlőszelektált ajánlatokként fognak a Bányai Speciality Coffee Concept kínálatában megjelenni.

 

Bányai - Dulce Geisha Farm

 

 

A Dulce Geisha farm a Bacore farm közelében, egyazon völgyben, de annak naposabb oldalán terül el. Ahogy a neve is mutatja ezen a területen a Geisha dominál. Nagy odafigyeléssel és gondossággal neveljük itt is a cserjéinket amit ők 2023-ban egy 92 pontos (cupping score) terméssel háláltak meg. A célunk az, hogy ezen a különleges farmon évről évre kíváló , "excellece" minősítésű kávékat tudjunk termelni mindazon vásárlóink nagy örömére, akiknek az ilyen különleges fajtákból készült italok fogyasztása jelenti a kávézás élményét.

 

Itt találsz meg minket

+36 30 2665 593 |info@bybeans.hu

Nyitvatartás:

Hétfőtől – Péntekig 07:00 – 17:00