Gondold újra az egy hónapos ablakot!

2024.04.26

Gondold újra az egy hónapos ablakot!

Hazavittem egy csomag két hónapja pörkölt kávét, és felcsaptam kotyira

     Az specialty kávé világában íratlan szabály, hogy igyekszünk a minél frissebb pörkölésű kávéból vásárolni, és azt elkészíteni. Az egy elfogadott tény, hogy a kávé a pörkölés utáni egy hétben még nem stabil, ilyenkor még nagyon sok gáz szabadul fel a szemekből, és minden valamirevaló barista igyekszik megvárni, hogy legalább egy hetes legyen a kávé, mire bekerül az őrlőbe. Ez után az egy hetes 'degasing' után a kávé minősége felfelé ível, 2-3 hét környékén tetőzik, majd egy stabil, lassú visszaesés következik, ez a kávé lecsengése, egy hónap után már gyakran mondják egy kávéra, hogy fáradt. Még az is viszonylag köztudott, hogy a száraz eljárással feldolgozott kávék tetőzése általában később következik be, ebből adódóan a lecsengésük is hosszabb. Az viszont a szakma szentségtörésének számít, hogy valaki két hónapja pörkölt kávéból készítsen presszót.

 

     Gyakran a kávézók ez alapján lövik be, hogy mikor melyik kávé kerüljön az őrlőbe, rendszeresen sakkozást, és komoly fejfájást okoz a friss kávék logisztikája. A tudatos vásárlók természetesen igyekeznek erről is tájékozódni, és nem szívesen vesznek olyan kávét, ami egy hónapos pörkölési dátumú, mert mire a csomag végére érnek, a kávé teljesen elfárad.

 

     Ezt a gondolatmenetet követve a minap amikor polcunkról lepakoltam a 'régi' kávékat, az egyik csomagot bedobtam a táskámba - ha senkinek nem kell, úgy gondoltam jó lesz majd nekem otthonra, a koffein az reggel is koffein, a barátnőm pedig nem kávéguru, és úgyis rizstejjel issza a kávét. Másnap reggel be is izzítottam a kétszemélyes Brikkát, és a közepes pörkölésű két hónapos El Salvador úgy meglepett, hogy majd leestem a székről. Arra számítottam, hogy testetlen halovány és keserű lesz a kávé, olyasmi, ami után komolyan elgondolkozok a tej és cukor alkalmazásán (ez azért lett volna furcsa, mert az esetek nyolcvan százalékában feketén iszom a kávét, vagy filtert, vagy eszpressót). De már a kávé illatán éreztem, hogy erre nem lesz szükség. A csészében egy tábla 70 százalékos étcsokit találtam. Így. Pont az volt benne. Semmi bántó, semmi túlzott keserűség, semmi fáradtság, vagy laposság. Ezek után a barátnőm rizstejes mixét is meg kellett kóstolnom. Persze nem csalódtam, az meg fincsi Nesquiq kakaó volt. Már több mint egy hete iszom a kávét töretlenül. Amíg ebből van, nem fogom levenni a polcról a V60-at. Ezek után úgy érzem erősen el kell gondolkodnom arról, hogy mi is a 'jó', meddig érdemes a kávét használnom.

 

     Korábban írtunk egy pár tippet a kotyogóshoz, én is ezeket használtam.

 

Vitéz Ádám