Barion Pixel
Go! By Beans  sztori

2023.02.03

Go! By Beans sztori

Egy mikro vállalkozás reakciója a felfordult világra

Április első hete volt, mi pedig már egy hete otthon voltunk bezárva, amikor négyen négyfelé kezdünk el vadul telefonálni, kezünkben egy papírra vetett részletes leírással (nevezzük brief-nek), hogy találjunk egy szabad és számlaképes web tervezőt, aki képes arra, hogy maximum 2 hét alatt megvalósítsa a friss és forró kávé ital házhoz szállításáról alkotott elképzelésünket.

 

Mondhatnánk azt is, hogy csak úgy kipattant a fejünkből az ötlet , de ez nem lenne igaz. Már hónapok óta érlelgettük, csak eddig nem volt olyan külső körülmény, ami miatt éreztük volna magunkon a nyomást, hogy ezt most meg kell lépnünk…hát most lett sajnos.

 

 

De nézzük csak, hogyan is állt össze maga az ötlet és hogyan öltött formát?

 

A gondolkodásunk kiindulási pontja az volt, hogyan lehet (egyáltalán lehetséges-e?)  a kávézóban megszokott minőséget eljuttatni egy távoli pontra és ha igen, akkor milyen távol lehet ez a hely a kávézótól? Készítettünk hát pár kávét, becsomagoltuk őket, meg-meg rázogattuk a csomagokat és néhány percenként rákóstoltunk az italokra és megmértük a hőmérsékletüket is. Az espresso gyorsan elvérzett, de a filter és tejes megoldások működőképesnek bizonyultak. Viszont itt is csak maximum 15 perces időtávon maradt meg minden ital olyan szinten, amit a pultból is kiadtunk volna. Persze nem sima papír pohárban futottak a tesztek, hanem a téli italokra kialakított vastag falú poharakban. Ahogy azt vártuk is, a latte art felismerhetetlen absztrakt pacává változott. De a művészi ábrák tejbe öntése úgysem take away műfaj. Így nem is szomorkodtunk ezen.

 

Ráfordultunk  tehát a következő kérdésre: milyen olcsó és könnyen hozzáférhető, szállításra alkalmas közlekedési eszköz képes a legnagyobb távolságot megtenni a városban 15 perc alatt? (a metrót nem számítva ide...) Természetesen a bringa lett a nyerő. Megnéztük tehát , hogy sugár irányban a kávézónktól, végig a Pesti oldalon maradva, meddig tudunk biztonsággal elkerekezni? Így alakult ki a „kiszállítási körzet” és ezt gyorsan le is fordítottuk a web számára értelmezhető fogalomra, ami nem más , mint az „irányítószám”. Össze is írtuk gyorsan egy listát az elérhető irányítószámokkal, amit a Hogyan működik oldalon találsz meg most csokorba szedve. Ezekkel az irányítószámokkal kezdődő címekre enged a rendszer rendelést felvenni, ha szeretnéd kipróbálni a szolgáltatást.

 

Ezek után jött foglalási metódus kitalálása. Itt sok fontos kritérium volt. Talán a legfontosabb a kiszállítási sávok szintjén menedzselhető kapacitás , ahol mi adhatjuk meg és online állíthatjuk is a kapacitás(rendelhető fuvarok száma) adatot és így nem futunk bele abba a hibába, hogy a bejött rendelést nem vagyunk képesek időben kiszállítani. További feltétel volt a kényelmes, egyszerű és felhasználók számára tervezhető, rövid kiszállítási idősáv megadási lehetőség, ami megtartja az akár azonnali rendelés lehetőségét. Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy egy nyitott kapacitással rendelkező idősáv például nem az indulása előtti 180 percnél záródik be, hanem mondjuk 10 perccel az idősáv indulása előtt.  (Btw a kiszállítási sáv időtartama az egyik előbbi bekezdésben bemutatott 15 perces próba eredménye. Ez a bizonyos 15 perc lett ugyanis az „oda út”. Ha ehhez hozzáadjuk az ugyanennyi ideig tartó visszautat, akkor megkapjuk a kiszállítási sáv időtartamát. )  Volt továbbá még egy fontos feltétel: a fejleszthetőség. Ezekből az igényből született meg az aznapra és másnapra előre látható, fél órás kiszállítási sávokra felosztott napi kiszállítási rend. Itt ugyanis a felhasználónak lehetősége van tervezni a kiszállítást. Látja, hogy mikor vagyunk foglaltak és a foglalt sávba nem is tud leadni rendelést, így mi sem tudunk belefutni a torlódások miatti késésekből adódó jogos panaszokba. Egy üres slot-ba be tud foglalni a slot kezdő időpontja előtti 10 percig, így akár 20-25 percen belül is megkaphatja a csomagját, hiszen a fél órás kiszállítási sávokban, feltételezve, hogy a futárnak vissza kell térnie a következő sáv indulására, legkésőbb a sáv félidején a helyszínen kell lennie a megrendeléssel.

 

Nem kerülhettük el a fizetési mód/módok kérdését sem. A kp-t a Covid szitutól függetlenül is ejtettük volna. Az előre utalás vagy a mobilterminálos bankkártya használat pedig macerásnak találtatott. Maradt a jól bevált online kártyás fizetés, ami szuper a Barionnal. Ezt gyorsan összekötöttük a Billingo számlázással , így tiszta és egyszerű lett minden. Továbbá könnyen elválasztható a Go! forgalma a kávézótól, a Barion tuti statisztikái miatt is.

 

Operációs kérdések is  bőven kerültek terítékre. A termékek elkészítési ideje, csomagolási módok és a persze a futárok és az ő eszközeik. Bár evidenciának tűnhet, de a termékek és alapanyagok esetében a transzparencia különösen fontos kérdéssé vált. Nem csak azért, mert szerintünk az „alapjog”, hogy tudd, mi kerül a poharadba és az is, hogy választhass ezek közül. Hanem azért is, mert talán most elérünk olyan embereket is, akik soha nem tették be a lábukat a Belvárosi Piacra és/vagy nem ismernek minket. Ezért minden termékünk és a felhasznált alapanyagok is be vannak mutatva a weboldalon és persze a lattédba is Te döntheted el,  hogy Bányai vagy Per Nordby shot kerüljön.Persze azt is kiválaszthatod, hogy mindezt milyen tejjel üssük fel.  A futáraink pedig az éppen nem a pultban dolgozó csapat tagok. Ez most még ilyen egyszerű. Ha bővülnénk már nem lenne az, de erre is van kész tervünk.

 

Bányai és Per Nordby? Ezt most azoknak írjuk, akik még nem voltak nálunk. (Ha lesz egy olyan olvasója is ennek a posztnak aki ilyen, akkor már megérte.) Szóval…nálunk ez a kávé ügy egy komoly kattanás. Mindenkinél a csapatban. Mi mélyen hiszünk abban, hogy a kiváló termékek valódi emberek kemény kétkezi és szellemi munkájával jönnek létre. Nagy gondossággal és teljes átláthatósággal. A jó kávé, legalábbis amit mi használunk és fogyasztunk, jellemzően hegyen nő, magas hegyen. Nincsenek traktorok, vegyszerek, komoly betakarító és feldolgozó gépek. Apró kis gyümölcsök magja a kávé. Kézzel szüretelve, feldolgozva esetleg fermentálva. Csomagolva és utaztatva a fél világon át. Majd egy-egy kicsi de vérprofi pörkölő üzemben Göteborgban vagy itt Szekszárdon gondosan és cizelláltan megpörkölve. Per egy svéd barátunk. Egyébként egy Európában is magasan jegyzett kávés szakember, barista, pörkölő és zöld kávé nagykereskedő. A termékei zseniálisak, feltéve ha szereted a világos pörkölés gyümölcsös ízeit. Bányai Laci bácsi pedig egy Costa Ricán élő magyar farmer, akinek az egyébként is elképesztően jó minőséget produkáló farmját a szekszárdi Tóth Sanyi barátunk csapata menedzseli  a termelés,  a növény és talajkezelés, továbbá a szüret és a feldolgozás és persze a pörkölés aspektusaiban is. Nem kamu, ez egy 100%-ban MAGYAR kávé ami bárhol, de tényleg bárhol a világon megállja a helyét minden tekintetben. (Nem véletlenül dolgozunk most együtt egy Bányai kávézó nyitásán)

 

De visszakanyarodva a Go! sztorira. Felmerült az a kérdés is, hogyan feleljünk meg a XXI. század legnagyobb kihívásának, a környezetünk védelmének úgy, hogy alapvetően sok szemetet termelünk az eldobható poharainkkal? A választ egy magyar csapat, a Boomerang megoldása szolgáltatta. Bár alapvetően álmodozó alkatok vagyunk, de a realisták is egyben. Tudjuk, hogy egyelőre nem tudunk 100%-ban hulladék mentes szolgáltatást nyújtani, de ha nem is ajánljuk fel a környezeti terhelés csökkentésének a lehetőségét a vásárlóinknak, akkor elengedjük magunk mellett  a sanszát is annak, hogy csökkenthessük a szemét termelést. A visszaválható pohár egyszeri vásárlásával tehát minden vendégünk tehet egy pici lépést a fenntarthatóbb világ felé.

 

Fontos kérdés következett. A DESIGN… És jöttek a szokásos kérdések. Van idő és pénz valami posh grafikusra? NEM volt kérdés a válasz, ami kicsit aggasztott mindenkit, de Ádám a probléma felvetése után 30 perccel a céges Slack-be ezt küldte:

Ezek után nem gondolkodtunk a témában tovább. A végeredményt, ami ebből megszületett, pedig látjátok. Ezek mi vagyunk. 100%-ban.

 

Az ezt követő napokban a csapat egyik része a webes fejlesztést nyomta napi szinten, a másik része pedig a kávézót készítette elő. Gréta az üzletért felelt és közben pólókat festett a webshop-nak és maszkokat nekünk, Viti a fotózást nyomta. Minden termékfotó itt és bybeans.com webshopon is az ő keze munkája.  A brief után 2 héttel pedig egy Zoom meetingen bemutattuk a csapatnak a kész oldalt. Csilla pedig elkezdhetett gondolkodni és dolgozni a kommunikációs terveken.

(Jött ugyan még további 2 hét, amíg vártunk a Barion jóváhagyására, de ezt adott nekünk időt arra, beszerezzünk minden fontos eszközt. Kosarakat a bringákra, speckó hőtartó táskákat és poharakat stb.)

 

Valahol itt van a történet vége és persze a kezdete is. Mindezek mellett egy csomó fura érzés is kering bennünk, mert őszintén szólva ezt a fórumot nem ilyen témájú írásoknak hoztuk létre. Inkább szántuk olyan tartalmaknak, amelyek segítenek benneteket eligazodni a kávézás kulissza titkaiban. Most viszont úgy éreztük, fontos ennek a pár, sok tekintetben nagyon szar hétnek a történéseit megosztani veletek. Azt, hogy milyen reakciókat váltott ki belőlünk, hogy március végén egy ismeretlen és riasztó világba csöppentünk bele. Arról pedig, hogy milyen volt mindezek mellett az ovis és bölcsis (egyébként imádott) gyerekeinkkel eltölteni nettó 6 hetet 0-24-ben, majd egy zárt papás-mamás-terápiás és remélhetőleg nem egy elvált szülős csoportban elmondjuk:)

 

Ez a Go! sztorija röviden. Reméljük tetszik nektek a végeredmény. Mi büszkék vagyunk rá, de tényleg. És ami fontos. Ez marad. A Covid katalizálta , de nem miatta csináljuk. Nyomni fogjuk egész évben és ha nyitunk új kávézót , ami coming very soon , akkor bővülni fog  a kiszállítási körzet is.  Nem mellesleg ezt a nagyoknál Home Delivery Business Unit-nak hívják, de nekünk csak Go!By Beans. Peace!

HF